ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

rss

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Εμερίδα στην ΕΣΗΕΜ-Θ με θέμα: «Κρίση και ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ρεπορτάζ: Ιορδάνης Κεστελίδης

Στο πλαίσιο του 6ου τουρνουά ποδοσφαίρου «Σταύρος Ρεπανάς» με πρωτοβουλία του ΠΣΑΤ και σε συνεργασία με την ΕΠΣ Μακεδονίας και την ΕΣΗΕΜ-Θ θα διοργανώθηκε χτες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ ημερίδα με θέμα «Κρίση και ελληνικό ποδόσφαιρο». Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι: Γιώργος Λυσσαρίδης (τέως γενικός γραμματέας Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης), Διονύσης Ψωμιάδης(πρώην πρόεδρος ΕΠΣΜ), Μάκης Σεντελίδης (εκπαιδευτής σχολών προπονητών ΕΠΟ) και Αντώνης Ρεπανάς (Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ).

Ο χαιρετισμός του προέδρου

Στο πάνελ των ομιλητών για να κατευθύνουν την ημερίδα έκατσαν ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Αντώνης Αντωνόπουλος και ο σύμβουλος Γιώργος Τραπεζανίδης. Στο ξεκίνημα ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια ημερίδα μαζί με το τουρνουά του Σταύρου Ρεπανά. Κάθε χρόνο θα διαλέγουμε ένα επίκαιρο θέμα και θα πραγματοποιείται ειδική ημερίδα στα πλαίσια του τουρνουά. Άλλωστε είναι καλό να συζητάμε τέτοια θέματα. Ευχαριστώ για την συνεργασία τόσο την ΕΣΗΕΜΘ όσο και την ΕΠΣΜ.

Γ. Λυσσαρίδης: «Το ποδόσφαιρο θα τα καταφέρει» 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην Γ. ΓΡ. του Υ.ΜΑ.Θ. ο οποίος και επισήμανε τα εξής: «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και περίπου 100 χρόνια. Γι αυτό και θα το χωρίσουμε σε τρεις περιόδους, η πρώτη από το 1900 έως το 1950, από 1950 έως το 1980 και από το 1980 έως και σήμερα. Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνεται η Μικρασιατική καταστροφή που έκανε μια μεγάλη αναδιάρθρωση στο τότε ποδόσφαιρο με την προσθήκη του ΠΑΟΚ, Πανιωνίου, ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης και Απόλλων Καλαμαριάς. Στη δεύτερη ενότητα, το ποδόσφαιρο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και το καταφέρνει. Η οικονομία επιδρά άμεσα στο ποδόσφαιρο και η ευρωστία των ομάδων της περιφέρειας έχει άμεση αντανάκλαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ομάδες όπως η Δόξα Δράμας, ο Πανσερραικός, ο Φωστήρας, ο Παναιγιάλειος, η Πάτρα ακμάζουν μαζί με τις πόλεις τους αλλά στη συνέχεια παρακμάζουν μαζί τους. Κρίση στην ελληνική οικονομία ισοδυναμεί με κρίση και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 1965 κόπηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα 3.500.000 εισιτήρια, το 1975, 3.000.000 εισιτήρια, ενώ το 2005, μόλις μια χρονιά μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κόπηκαν 680.000 εισιτήρια. Φαινόμενα όπως αυτά της βίας και της καθαρότητας των αγώνων υπήρχαν και τότε πάντως. Κάτι που έχει συμβάλλει στην τωρινή κατάσταση με τα εισιτήρια είναι η απαξίωση και εγκατάλειψη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ατασθαλίες στις ΠΑΕ, μίζες και διάφορες επιχορηγήσεις οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Τώρα, λιγότερα χρήματα δεν σημαίνει και λιγότερα χρήσιμα χρήματα. Ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να κάνει μια ορθολογική επένδυση διότι με τις επιχορηγήσεις σε διάφορους συλλόγους έγινε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος».

Το «ευχαριστώ» του Μ. Βοιτσίδη

Αν και τραυματισμένος στο χέρι από ατύχημα ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοιτσίδης δεν έλειψε από την ημερίδα και πήρε θέση στο πάνελ μετά τον κ. Λυσσαριδη αναφέροντας τα εξής: «Είναι χαρά για μας αυτή η ημερίδα και η συνεργασία με τον ΠΣΑΤ. Δίνω τα συγχαρητήρια μου στον κ. Λυσσαριδη για την ομιλία του». Εν συνεχεία εκθείασε το έργο του Σταύρου Ρεπανά ευχαριστώντας για όσα προσέφερε στην αθλητική δημοσιογραφία αλλά και τους δημοσιογράφους όπως ο ίδιος που συνεργάστηκαν μαζί του.

Οι βραβεύσεις και η πικρία του «Βάσια»

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις ξεκινώντας από τον Δημήτρη Τομπουλίδη του Απόλλων Καλαμαριάς στον οποίο απένειμε την πλακέτα ο σύμβουλος του ΠΣΑΤ Γιώργος Μίνος. Μετά ήταν η σειρά του Γιώργου Φοιρού ωστόσο οι νέες του επαγγελματικές υποχρεώσεις αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Πιερικού δεν του επέτρεψαν να παραβρεθεί και την πλακέτα παρέλαβε για λογαριασμό του ο κ. Μάστορας. Από τα χέρια του Μάκη Βοιτσίδη τιμήθηκε και ο Χρήστος Τερζανίδης του ΠΑΟΚ. Τελευταίος, ο καλύτερος έλληνας ποδοσφαιριστής σύμφωνα και με την ΟΥΕΦΑ βραβεύτηκε ο Βασίλης Χατζαπαναγής του Ηρακλή από τον αντιπρόεδρο του ΠΣΑΤ Αντώνη Αντωνόπουλο. Ο «Βάσια» επειδή ειπώθηκε και σχόλιο για τη μη συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδος(εκτός από ένα φιλικό και τον αποχαιρετιστήριο αγώνα του) είπε: «Είμαι πικραμένος που δεν έπαιξα με την Εθνική. Είμαι 100% Έλληνας και αυτό ήταν κάτι που με πλήγωσε».

Δ. Ψωμιάδης: «Βλέπω άσχετους προέδρους ενώσεων»

Στο βήμα ανέβηκε μετά ο αντιπεριφερειάρχης και μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ Διονύσης Ψωμιάδης ο οποίος ξεκίνησε εκθειάζοντας το έργο του Γιώργου Λυσσαρίδη λέγοντας στο κοινό πως «τον φαντάζεστε να ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ;» Έπειτα μίλησε για την ΕΠΣΜ λέγοντας πρώτοι εμείς από το 1984 σε πανελλαδικό επίπεδο ίσως και σε πανευρωπαικό καθιερώσαμε τα παιδικά πρωταθλήματα. Τότε συμμετείχαν 80 ομάδες και τώρα έχουν φτάσει τις 670. Επίσης είπε για το θέμα με την στήριξη στον Β. Γκαγκάτση και γενικότερα την κρίση στο ποδόσφαιρο πως δεν το θέλει η Αθήνα, ο Μαρινάκης, οι ΠΑΕ και η κυβέρνηση να αλλάξει αυτό. «Δεν ελπίζω σε τίποτα πλέον και δεν μπορώ να βλέπω άσχετους προέδρους Ενώσεων» και συνέχισε : «Αυτό που χρειάζεται το ποδόσφαιρο είναι η αναδιάρθρωση, κάτι που το λέμε χρόνια και τώρα ευτυχώς ίσως πάει κάτι να γίνει. Αλλά θα πρέπει να καταλάβει κάτι η ΕΠΟ πως αν πεθάνει η περιφέρεια θα πεθάνει και η Αθήνα». Τέλος, όσο αφορά τα εισιτήρια είπε πως στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης έχουν ανέβει σε αντίθεση με το επαγγελματικό.

Μ. Σεντελίδης: «Εμπόδιο οι προπονητές και έλλειψη ικανών προπονητών»

Για τις υποδομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο παλαίμαχος άσσος του Ηρακλή Μάκης Σεντελίδης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Καταρχήν είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ. Δυστυχώς οι γονείς αποτελούν πληγή για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες. Οι παρεμβάσεις των γονιών από την κερκίδα που πιέζουν για τη νίκη είναι ένα μεγάλο εμπόδιο. Τα παιδιά δεν έχουν αυτή τη στιγμή τον απαραίτητο χρόνο να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο ώστε να είναι έτοιμα αργότερα και μετά την εκμάθηση των βασικών στοιχείων να γίνουν επαγγελματίες. Οι πολλές δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών, ζωγραφικής, μουσικής και άλλων δεν αφήνουν πολύ χρόνο στο παιδί. Επίσης, η έλλειψη μεγάλου αριθμού ικανών προπονητών είναι ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη. Θέλουμε και επιδιώκουμε την ποιότητα και όχι την ποσότητα».

Α. Ρεπανάς: «Να δημιουργήσουμε ένα νέο «Star System»

Προς το τέλος της ημερίδας στο βήμα ανέβηκε ο γιος του Σταύρου Ρεπανά, Αντώνης, που μίλησε για την κρίση κυρίως στα ΜΜΕ. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε στις αθλητικές εφημερίδες ένα νέο «star system» πάνω στους έλληνες αθλητές και ποδοσφαιριστές. Τέρμα το οπαδιλίκι, το ποδόσφαιρο δεν είναι πόλεμος. Να τινάξουμε επιτέλους το Status quo. Θα πρέπει να ξαναανακαλύψουμε τη δημοσιογραφία, το τι πουλάει και τι όχι μόνο τότε οι αθλητικές εφημερίδες θα πουλάνε πολλά φύλλα όπως στο παρελθόν». Επίσης ο Α. Ρεπανάς μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης υπερτονίζοντας την κρίση που περνάνε οι δημοσιογράφοι». Η ενδιαφέρουσα ομολογουμένως ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων που ήταν ουκ ολίγες κάτι που αποδεικνύει πως και το θέμα που επιλέχθηκε αφουγκράστηκε τον παλμό των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου