ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

rss

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Φιλιππος Παλαιοκάστρου: Υπόδειγμα η ακαδημία του

Ρεπορτάζ: Ιορδάνης Κεστελίδης

Μια νέα σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια έχει ξεκινήσει στο σύλλογο του Φίλιππου Παλαιοκάστρου και στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Μπορεί το σωματείο να μην διαθέτει φέτος αντρική ομάδα ωστόσο η ακαδημία του συγκεντρώνει πολλά παιδιά ενώ το επίπεδο της προπόνησης τους είναι ιδιαίτερα υψηλό μετά την πρόσληψη του τεχνικού Βασίλη Σμήλκου. Ο εν λόγω προπονητής έχει καθίσει στον πάγκο διαφόρων ερασιτεχνικών σωματείων και ακαδημιών, με μεγαλύτερη επιτυχία την χρονιά 2005-06 όπου πέτυχε ως προπονητής, την άνοδο στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΜ και την πρόκριση στους 4 του Κυπέλου, με την Δόξα Πενταλόφου.

Β. Σμήλκος: «Ανεπαρκής η δουλειά στα τμήματα υποδομής»

Σε δηλώσεις του στο «Μ» ο κ. Σμήλκος τόνισε γενικά για τις ακαδημίες τα εξής: Όλα αυτά τα χρόνια διαπίστωσα ότι υπήρχε ένα έλλειμμα στην οργάνωση και στην μεθοδικότητα της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στα ερασιτεχνικά σωματεία και ιδιαίτερα στα τμήματα υποδομής. Το έλλειμμα ξεκινούσε από τους παράγοντες, οι οποίοι, είτε βρισκόντουσαν ευκαιριακά στον χώρο του ποδοσφαίρου, είτε δεν είχαν την ανάλογη γνώση για να οργανώσουν μεθοδικά και μακροπρόθεσμα τα ερασιτεχνικά σωματεία, με αποτέλεσμα η δουλειά που γινόταν και γίνεται στα σωματεία και ιδιαίτερα στα τμήματα υποδομής τους να ήταν και να είναι ανεπαρκής. Τα ερασιτεχνικά σωματεία, που θα έπρεπε να είναι οι κύριοι τροφοδότες παικτών των επαγγελματικών μας ομάδων, μετά βίας και κατόπιν υποχρέωσης από την ΕΠΣΜ δίνουν ευκαιρίες σε νέους ποδοσφαιριστές. Αν όχι όλα, τα περισσότερα ενδιαφέρονται για την χρονιά που τρέχει ( άνοδος - παραμονή), χωρίς να χαράζουν μακροπρόθεσμους στόχους.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν»

Για το λόγο για τον οποίο ασχολήθηκε με την ακαδημία του Φίλιππου ο κ. Σμήλκος ανέφερε τα εξής: «Στην προσπάθεια μου να βρω ανθρώπους με όραμα και πραγματική αγάπη για το ποδόσφαιρο, συνάντησα τους ανθρώπους και την διοίκηση του Φίλιππου Παλαιοκάστρου, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια διότι ασπάσθηκαν τις ανησυχίες και τη φιλοσοφία μου περί οργάνωσης και μεθοδικότητας του ποδοσφαίρου από τα ερασιτεχνικά σωματεία και μου έδωσαν την ευκαιρία να την αναπτύξω. Έτσι φέτος, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια ξεκινώντας από το μηδέν, οργανώνοντας σε πρώτη φάση τμήματα υποδομής όλων των βαθμίδων. Συγκεκριμένα έχουμε δημιουργήσει τμήματα-bambini-προ junior- junior-παιδικο, αγκαλιάζοντας έτσι 55 παιδιά. Ο στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση παιδιών και η ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο, δίνοντας τους τα κατάλληλα κίνητρα και ερεθίσματα ενώ το κόστος συμμετοχής είναι πολύ χαμηλό. Η ανταπόκριση μπορώ να πω ότι ήταν περισσότερο από θετική αν σκεφτούμε ότι το γηπεδικό ήταν και είναι μια χρόνια πληγή για τον ΦΙΛΙΠΠΟ. Παρ'όλα αυτά, έχοντας θέληση και πίστη σ'αυτό που κάνουμε ξεπερνούμε κάθε δυσκολία και ολοένα και περισσότερα παιδιά εντάσσονται στο δυναμικό μας. «Η σωστή ανάπτυξη σωματικής και ψυχικής υγείας»

Σε συνέχεια των δηλώσεων του ο τεχνικός του Παλαιοκάστρου τόνισε τα εξής:

«Οι γονείς βλέπουν ότι περνάμε μια καινούργια αντίληψη και φιλοσοφία η οποία δεν είχε και δεν έχει σχέση με αυτά που ξέρανε ως τώρα. Πιστεύω ότι οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα και επιστημονικά προγράμματα δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν την μέγιστη εξέλιξη και απόδοση ως παίκτες. Επίσης οι πιο αδύναμοι παίκτες, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται είτε από τους εαυτούς τους, είτε από τους ίδιους τους γονείς, γιατί έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά με την μακροχρόνια ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο μαθαίνοντας κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και αξίες όπως: ( Αλληλοσεβασμός, Αλληλοεκτίμηση, Αναγνώριση, Φιλία, Ενθάρρυνση Συνεργασιών, Γενναιότητα, Υπευθυνότητα, Επιμονή στην προσπάθεια για επιτυχία, Υπομονετικότητα, Ευγενούς Άμιλλας ισότιμη επικοινωνία μέσα από κανόνες κ.ο.κ), οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλότερα ως ενήλικες στην κοινωνία. Η σωστή ανάπτυξη της φυσικής και ψυχικής τους υγείας είναι ένας ακόμη πολύ σπουδαίος λόγος να παροτρυνθούν και να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Οι γονείς θα πρέπει να αγκαλιάζουν και να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή των παιδιών έχοντας πάρα πολύ μεγάλη υπομονή. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός και μόνο εκείνοι που έχουν θέληση , επιμονή και υπομονή τα καταφέρνουν στο τέλος!

**Για πληροφορίες και εγγραφή στην ακαδημία του Φιλίππου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του συλλόγου τις απογευματινές ώρες(6- 8).
Μ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου