ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

rss

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η τραγωδία συνεχίζεται στην Αίγυπτο. Δήλωσεις απο την Ελληνική πρεσβεία.(Φωτο)

H προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, Σταματίνα Ιωαννίδου, μεταφέρει στην ιστοσελίδα gazzetta.gr το κλίμα από την ποδοσφαιρική τραγωδία που συγκλονίζει την Αίγυπτο.
«Μακελειό». Με αυτή τη λέξη αναφέρονται οι περισσότεροι στην Αίγυπτο στον αγώνα που βάφτηκε με αίμα στο Πορτ Σάιντ, ανάμεσα στην Αλ Μασρί και Αλ Αχλί. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν μία... σπάνια νίκη και οι οπαδοί τους μπήκαν στο γήπεδο, ξεκινώντας το απίστευτο χάος που ακολούθησε. Οι 74 νεκροί είναι πιθανόν να αυξηθούν, ενώ ο εισαγγελέας έχει ήδη πιάσει δουλειά, ερευνώντας τις διάφορες κατηγορίες που γίνονται σε μία χώρα που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και μία απλή υποψία είναι ικανή να προκαλέσει έκρηξη! Η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο παρακολουθεί τις εξελίξεις και η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της, μεταφέρει στο gazzetta.gr το κλίμα που επικρατεί, καθώς και τον τρόπο που ερμηνεύονται γεγονότα και αντιδράσεις.

«Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το γεγονός ήταν καθαρά λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα. Η ομάδα  Αλ Μαχρί, κέρδισε παρότι ήταν κατώτερη σε δύναμη και αναμενόταν να χάσει. Για τους οπαδούς της, οι οποίοι και ξεκίνησαν τα επεισόδια αυτό ήταν το παράδοξο, καθώς αντί να τους ικανοποιήσει, η νίκη τους πυροδότησε, μπήκαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν εναντίον των άλλων οπαδών και παικτών. Είναι ένα τρομερό γεγονός και όλος ο κόσμος σήμερα ασχολείται με αυτό. Η χώρα είναι σε μια μεταβατική περίοδο και τέτοια περιστατικά φυσικά την επηρεάζουν. Στις εφημερίδες έχουν διάφορους τίτλους και φωτογραφίες, το χαρακτηρίζουν μακελειό και πράγματι έτσι ήταν. Υπάρχουν προς το παρόν καταγεγραμμένοι 74 θάνατοι, εκατοντάδες τραυματισμοί και περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των ανθρώπων που ήρθαν σε συμπλοκή υπήρχαν κάποιοι που χρησιμοποίησαν αιχμηρά αντικείμενα και πυροτεχνήματα», τόνισε αρχικά η κυρία Ιωαννίδου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σενάρια περί... βαλτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

Ο Τύπος εδώ και κυρίως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, άφησαν υπαινιγμούς για την παρουσία σεσημασμένων που δίνουν το παρών σε μεγάλες συγκεντρώσεις και παρεισφρύουν και σε αθλητικά γεγονότα και δημιουργούν προβλήματα. Προσοχή, δεν τους χαρακτήρισαν οπαδούς του παλαιού καθεστώτος, αλλά κακοποιά στοιχεία που παρεισφρύουν σε μεγάλες εκδηλώσεις. Όλα αυτά θα ερευνηθούν. Ο εισαγγελέας ήδη έχει μεταβεί στο Πόρτ Σαϊντ και κάνει ανακρίσεις και περιμένει και ο κόσμος με αγωνία να δει τι θα βγει. Οι Αιγύπτιοι πάντως είναι αρκετά φανατισμένοι στα θέματα του ποδοσφαίρου. Εδώ από πλευράς ηγεσιών έχουν οριστεί έκτακτες συνεδριάσεις στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση και θα γίνουν διάφορες συζήτησες, που θα αγγίξουν και τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις και φορείς».

Όσον αφορά την Αστυνομία και το γεγονός ότι κατηγορήθηκε από κάποιους ότι αδιαφόρησε: «Η Αστυνομία αιφνιδιάστηκε γιατί αυτές οι συγκεντρώσεις είναι πολυπληθέστατες. Σκεφτείτε ότι εδώ ζουν 85-90 εκατ. κάτοικοι και επειδή το ποδόσφαιρο το λατρεύουν, το γήπεδο είχε πάρα πολύ κόσμο. Κατέβηκαν μαζικά από τις εξέδρες και αιφνιδίασαν την Αστυνομία. Τα ΜΜΕ μπορεί να λένε αυτά που πιστεύουν, αλλά δεν πιστεύω ότι υπήρξε αδιαφορία».
 πηγη: gazzetta.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου